Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Заглавните страници на български вестници, седмични и месечни вестници и списания. Регионални и специализирани вестници
Автор: velnet Категория: Новини
Прочетен: 692979 Постинги: 763 Коментари: 3
Постинги в блога от Юни, 2013 г.
Обядът на брега излиза тройно по-скъп от стаята

Нощувките по Черноморието тази година излизат по-евтини от бирата на плажа. Цените на стаите в южните ни курорти започват от 3 лв., докато пивото върви по 4-5 лв., показа проверка на „Новинар”.

В Поморие например има оферта за стая в къща за гости за 4 лв. на човек на вечер. За тези пари хазяите осигуряват паркинг, самостоятелна баня, тераса, ютия, сешоар, хладилник.

Имате възможност да използвате и кухня. Престоят на тричленно семейство пък излиза общо 9 лв. на вечер, което прави по 3 лв. на човек. Офертата е за стая с масичка, гардероб и кабелна телевизия. На разположение на туристите са още голяма градина със сенчест кът за отдих, барбекю и гараж.


За 5 лв. пък може да ви настанят в уютна и луксозна квартира в Бургас на 100 метра от плажа с изглед към морската градина. В цената е включено ползването на паркинг, а стаята разполага с телевизор, хладилник, телефон, баня с тоалетна, микровълнова печка, ютия, сешоар, кафе машина. За сравнение за тези пари на плажовете туристите могат да си купят чаша бира.


В крайбрежните заведения в морските градове пивото върви между 2 и 5 лв. Храната в заведенията по брега пък излиза тройно по-скъпо от стаята. За обяд с предястие, основно и десерт пригответе 30 лв., порция миди с ориз струва 6 лв., а зелената салата е 8,80 лв. Постната малка пица в по-евтините ресторанти пък излиза на цената на нощувката - 5 лв.


Повечето евтини къщи за гости и квартири по морето се намират в централната част на малките курортни градчета. Любопитно е, че тузарските хотели са много по-далече от хубавите плажове, но нощувката в тях излиза най-малко 40 лв. на човек. Предимство в 4- и 5-звездните комплекси е наличието на басейни, ползването на безплатни шезлонги и чадъри.

 http://novinar.bg

Категория: Новини
Прочетен: 1477 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 05.06.2013 23:12
 Братушките за втора поредна година са на път да ни оставят без череши. Инвеститор от Русия е поискал по 75 тона на седмица от късния кюстендилски плод. Заявката е получена в общината, съобщи кметът Петър Паунов. Тя ще бъде предадена на земеделските производители, които тепърва ще уговарят изкупната цена. Миналата година руснаци товариха с тирове череши за техния пазар и плащаха колосалната сума от 2,50 лв. за кило на едро. Нашите прекупвачи стигнаха едва до 1,20 лв. и останаха с празни ръце. В момента те извиват ръцете на земеделците с 0,60 лв. за килограм от ранните сортове, а на пазара ги предлагат по 1,60-2 лева.

Интерес към кюстендилските череши има от Румъния, Молдова, Германия и Англия, хвалят се от общината. Плодът няма да стигне за родния пазар и заради тежката градушка, която удари плантациите преди дни. Дано градушката не се повтаря, че ще останем без реколта, кръстят се производителите. Ледените късове са напукали черешите и има опасност плодовете да загният.

Заради добрия пазар за българските череши се създават стотици декари нови насаждения и в септемврийските села. Това разказват кметовете на Виноградец и Карабунар Елинка Благова и Петър Джалев. Голяма част от новите производители на череши са млади хора и тази година те се радват на добра реколта и пазар, твърдят те.

http://www.standartnews.com/biznes-biznes/bratushkite_ni__vzemat_chereshite-191258.html

Категория: Новини
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове: 0
 image
Категория: Новини
Прочетен: 2033 Коментари: 0 Гласове: 1
 В ресторантите, баровете и дискотеките ще може да се пуши навсякъде след 22 ч. Единствено условие е в т.нар. нощни заведения да няма лица на възраст под 18 г. Това предвижда последният вариант на БСП за законови промени, с които да се смекчи тоталната забрана за дим на закрити обществени места.


Дневните заведения ще имат зали за пушачи и за непушачи. Обмисля се възможността собствениците на кръчми с площ до 60 кв. м да избират дали в тях да се палят цигари или не.

Забраната за тютюнопушене в болници, училища и детски заведения остава. 
"Планираме да завишим глобите двойно, за да се спазва строго забраната в помещенията за непушачи", коментира пред "Труд" депутатът от левицата Спас Панчев.

При първо нарушение санкцията за собствениците ще бъде до 10 000 лв., а при второ може да достигне до 20 000 лв. В момента глобите са съответно до 5000 и до 10 000 лв. Най-вероятно ще скочи глобата и за пушачите нарушители на ограниченията. Сега тя е от 300 до 500 лева.

Вчера излезе и статистика, че за 1 година, откакто е в сила тоталната забрана за дим на закрито, са събрани 668 хил. лева глоби от нарушители.

http://www.trud.bg/

Категория: Новини
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове: 1
 "Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле, не говоря само за цифри, но и за структурните проблеми в публичния сектор и за отчаянието у хората, натрупани проблеми в ключови сектори, които ни връщат в началото на века."

Това обобщение на завареното наследство направи вчера министър-председателят Пламен Орешарски след първото заседание на новото правителство. Министрите обсъждаха над 4 часа финансовата ситуация в страната.

"Трябва да уведомим обществото без пропагандни елементи за фактическото състояние на страната, без да правя пропаганда нито с числа, още повече без тях", обясни Орешарски.

Бюджетът е изправен пред риск да се отвори допълнителен дефицит от 2,4% от БВП освен предвидените 1,4%, стана ясно пък от думите на финансовия министър Петър Чобанов.

"Не заварваме цветуща финансова ситуация. Даже бих могъл да употребя точно обратния термин", заяви той. Според данните, изнесени от Чобанов, оценките на приходните агенции към момента сочат риск от неизпълнение на приходите от малко над 1 млрд. лева, което е 1,4% от прогнозирания БВП.

Дупка се отваря и при разходите, тъй като редица от тях са били отлагани с цел да останат за новото правителство, каза Чобанов. Според думите му в разходната част недостигът е за 830 млн. лв., или още 1% от БВП.

През юли 2009 г. когато ГЕРБ пое властта, наследеният дефицит бе 372 млн.лв., а във фискалния резерв имаше 8,2 млрд.лв. Тогава финансовия министър Симеон Дянков покани в министерството предшественика си Пламен Орешарски, за да уточнят цифрите.
"Основен проблем са просрочените задължения и постъпващите от министерствата и ведомства искания за допълнителни разходи. Към момента, стига да няма решение на МС, тези искания получават отговор "не", заяви финансовият министър.

Въпреки това той направи уговорката, че за момента не говори за реална дупка, а за рискове пред бюджета на страната. Чобанов изрично подчерта, чезасега не предвижда актуализация на бюджета за 2013. Според него бюджетът можел да бъде фокусиран върху приоритетите и така да бъде спасен.

"Моят съвет към министрите беше да търсят възможности за оптимизация на своите разходи, да проверят има ли планирани паразитни разходи, които могат да бъдат спестени, и други някои съвети, с които да овладеем в някаква степен тази тежка ситуация", обясни Петър Чобанов.

Да се даде възможност на бизнеса да работи, е най-спешната задача пред правителството. На оперативно заседание вчера министрите са обсъждали задвижването на редица мерки, които да помогнат за това, каза премиерът.

Още следващата седмица кабинетът ще организира работна група с работодатели, синдикати и неправителствени организации, която да направи пълен преглед на регулаторните режими за бизнеса и административните такси. След инвентаризацията ще се прецени и кои режими ще бъдат премахнати и облекчени. Отпадането на такси и регулации обаче е свързано с промяна в закони, а това не е най-бързата процедура, направи уговорка Пламен Орешарски.

Премиерът е поискал от министрите си предложения за подходящи промени в закона
за обществените поръчки, за да станат конкурсите по-неутрални и да се позволи по-широко участие на бизнеса в тях.

Очакванията на Орешарски са мерките да върнат спокойствието на бизнеса и да убедят българите, че правителството работи за тях.

"Разочарован съм, че протестите бяха на втория ден на новото правителство. Имахме точно 2 работни дни и вероятно това е един от рекордите по бързина на протестите. Обикновено световната практика е за толеранс от 100 дни, аз смятам, че ние имахме право на толеранс от поне една седмица", заяви Орешарски по повод неделните антиправителствени протести, организирани от РЗС и НФСБ.

Министър-председателят обаче изрази надежда, че с работата си кабинетът ще накара дори поддръжниците на партиите, които организираха протестите, да видят, че действията му са за доброто на страната.

"Ако доходите трябва да стигнат средните европейски нива, това ще отнеме повече време. Но мисля, че скоро хората ще се почувстват по-спокойни", увери още Орешарски.

 Помощта за първолаци с 50 лв. под обещаното, за повече няма пари

Правителството започна да одобрява спешните социални мерки, които бяха включени и в програмата му, още на първото си заседание вчера.
Помощта за първокласниците, която получават за 15 септември родители с под 350 лв. месечен доход на човек от семейството, ще бъде 250 лв., а не 150 лв. Тя не бе променяна от 2008 г.

Размерът на помощта за първокласниците не успя да стигне обещаните преди гласуването на правителството 300 лв., защото не бяха намерени достатъчно резерви, обясни социалният министър Хасан Адемов. “Имахме желание, но в момента толкова можем да си позволим”, заяви той.

Около 45 000 деца ще бъдат подпомогнати и това ще струва на социалното министерство 4,9 млн. лв., обясни Адемов. Тези пари трябвало да бъдат осигурени от спестяване по други пера на министерството, но все още няма яснота от кои точно. Заради това и финалното решение трябва да бъде прието от Министерския съвет до 19 юни, като през следващите две седмици Адемов трябва да реши от кои разходи на ведомството да се откаже.

Правителството възложи на Адемов и да разшири групата на хората, които имат право на енергийни помощи за зимата с около 60 000 души. Това ще стане, като подоходните прагове на 16-те групи правоимащи бъдат увеличени с по 15 лв., обясни Адемов.
 До момента енергийна помощ от 65,72 лв. на месец получаваха 210 000 лица и домакинства, а с разширяването на критериите трябва да са около 270 000, обясни вчера министърът.

Нужните за разширяване на енергийното подпомагане допълнителни 5 млн. лв. също ще бъдат осигурени от бюджета на социалното министерство.
Правителството прие и становище до парламента, с което се обяви за увеличение на майчинските през втората година от родителския отпуск от 240 на 310 лв. месечно
от 1 юли.

В момента в НС се обсъждат три законопроекта за това, като предложенията са да стане от 1 юни, от 1 юли или от 1 октомври.
Вдигане на майчинството още от другия месец ще струва 17 000 000 лв. до края на годината, показват разчетите на правителството. Парите трябва да бъдат намерени от НОИ чрез преструктуриране на разходите, обясни Хасан Адемов.
С този пакет правителството изпълнява ангажимента си за допълнителна подкрепа на социално най-уязвимите групи, похвали се социалният министър.

Иван Гарелов писмено обяви, че няма да става говорител на правителството

"От няколко медии научих, че съм станал говорител на правителството. Това не отговаря на истината. По следните причини:

1. Никой не е разговарял с мен на тази тема.
2. И да разговарят, няма да приема. Не е моето амплоа.
3. Не смятам въобще, че кабинетът има нужда от говорител.
С това приключвам по този въпрос.”

Това изявление написа Иван Гарелов и с него категорично отрече слуха, който от няколко дни се препредава и дори се задълбочава с нови елементи. Би Ти Ви пусна първа тази информация не като окончателен, а като възможен вариант. Това обаче беше достатъчно десетки журналисти да звънят на Гарелов и да го питат приел ли е поста. Най-накрая, когато и от една жълта медия му звъннали, той написал изявлението.

 

Министрите в отпуск най-много за седмица

Правителството няма да почива през лятото, обяви вчера министър-председателят Пламен Орешарски.
Министрите ще могат да почиват по не повече от една седмица, допълни той. Те обаче трябвало да си направят график, така че да не се засичат по много членове на кабинета заедно в почивка.

Графикът трябва да бъде така направен, че правителството да има постоянно кворум, за да заседава, каза министър-председателят Пламен Орешарски. В момента кабинетът се състои от 17 министри, като в това число влиза и премиерът Пламен Орешарски. За да има кворум за провеждане на заседание, на него трябва да присъстват поне 9-има министри. Задължително на заседанието трябва да бъде или премиерът или единственият засега вицепремиер Зинаида Златанова.

Много вероятно е и парламентът да почива само една седмица в края на август. Подобна идея вече се обсъжда в червените редици, макар все още да няма взето решение.
Депутатите получиха вчера графика на работа на станцията в Слънчев бряг. Летуващите там ще плащат цени от 70 лв. за двойна стая до 130 лв. за апартамент за 4 лица. ВИП апартаментите пък са 150 лв. В цената се включват освен закуска и чадър, и шезлонг на плажа.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2034350

Категория: Новини
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене